ب:موانع اجتماعی.
1-دامهایی از جمله اعتیاد:
مسئله ی اعتیاد می تواند ریشه در دلایل مشترک جهانی، دلایل مشترک جامعه و دلایل فردی وخانوادگی داشته باشد .
دلایل مشترک جهانی:مثل سیاستهای استثماری و اقتصادی، فراوانی مواد مخدّر و آزادی پنهان در پخش آن، وجود شبکه ها ی فعّال در به ام انداختن افراد به ویژه نسل جوان که آینده سازان یک جامعه و تعالی بخشان آن هستند.
دلایل مشترک در هر جامعه: فقر،بیکاری،فقدان آگاهی و یا آموزش های غلط و فریبنده ،فشار های روانی موجود در جامعه، فقدان امنیت برای آینده.
دلایل شخصی-خانوادگی : سرخوردگیها،بی محبتی،احساس کمبود امنیت،شکست های پی در پی و... .
علاوه بر دلایلی که ذکر شد دلایل دیگر وجود دارد که به فقر بیکاری مربوط نیست ،بنابراین مهمترین و قابل کنترل ترین کانون همان کانون خانواده است؛متأسفانه این کانون در اغلب خانواده ها به ویژه در طبقات محروم و دچار فقر و بیکاری مجالی برای عملکرد صحیح نمی یابد و فرد از رشد باز می ماند.
راه کارهای حل مشکل اعتیاد:
درکتاب «غلبه بر اعتیاد1»آمده :برآن نیستیم که اطره و یا امیال مرتبط با رفتار اعتیادی را محو کنیم، هدف ما ایجاد احساسات مثبتیاست که تکانه های اعتیادی را تحت تأثیر خود قرار دهد و از قدرت آن بکاهد.
مراقبه، ورزش،استفاده از شیوه های مذهبی و ...هریک می تواند به نوعی در حل این معزل اجتماعی مؤثر واقع شود ،اما قبل از آن باید ریشه ی اعتیاد مورد حلّاجی قرار گیرد که این ریشه ها به اختصار شرح داده شد.